Hoe je van je hobby je werk maakt


Kun je van jouw hobby een fulltimebaan maken en zo je leven betekenisvol veranderen?
Over het algemeen is een hobby een bezigheid die je in je vrije tijd doet. Deze persoonlijke interesses vormen vaak een welkome afleiding van de dagelijkse sleur; en zijn meestal iets waar je van nature goed in bent — dat kan bijvoorbeeld fotograferen, dansen, zeilen, koken of schrijven zijn.

Wat je hobby ook is, als je van die passie je beroep kunt maken, kun je meer tijd besteden aan iets wat je echt leuk vindt. Het is misschien niet makkelijk, maar het is mogelijk.

Ben je er klaar voor? Hieronder staan enkele tips hoe je van je hobby een succesvolle baan kunt maken.

Houd je doel duidelijk voor ogen


De sprong van hobby naar werk kan een uitdaging zijn, maar als je een duidelijk doel voor ogen hebt kun je heel gericht te werk gaan. Wil je binnen een jaar eigen baas zijn? Wil je een toonaangevende koploper worden onder je medehobbyisten? Wil je meer mensen inspireren en bij jouw hobby betrekken? Wil je dé expert in jouw vakgebied zijn? Door zowel op korte als op lange termijn mijlpalen vast te leggen, zorg je dat je je ambities omzet in daden.


Stel jezelf eerst een aantal uitdagende vragen


Natuurlijk zijn niet alle hobby's geschikt om er een fulltimebaan van te maken. Stel jezelf eerst een aantal doordachte vragen om er zeker van te zijn dat jouw ambitie om van je favoriete tijdverdrijf je werk te maken, kans van slagen heeft. Begin met de meest fundamentele, maar ook meest praktische vraag: Kun je hiermee je geld verdienen en wil je dat ook?

Maak een winstplan


Neem een adviseur in de arm als je besluit om je hobby te gelde te maken en maak een concreet businessplan — het maakt niet uit of je een kleine, maar lucratieve parttimebaan wilt of een eigen bedrijf waarin je fulltime aan de slag gaat.

…of maak van je hobby vrijwilligerswerk


Ben je nog niet helemaal klaar voor een carrièreswitch, maar wil je wel professioneler met je hobby aan de slag? Kijk of je gastlessen kunt geven op een school bij jou in de buurt of geef je op als vrijwilliger voor naschoolse activiteiten. Neem de tijd om ervaring op te doen en je vaardigheden te verbeteren, totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om een grotere uitdaging aan te gaan.