5 vrouwelijke uitvinders die de wereld hebben veranderd


Geniale uitvindingen en ontdekkingen — in de wetenschap, gezondheid, technologie, productie, noem maar op — veranderen de manier waarop de wereld werkt. Ze zijn gedenkwaardig en zorgen voor meer verbinding en eenvoud in ons dagelijks leven.

Maar de geschiedenis heeft bewezen dat innovatie niet altijd eenvoudig is. Neem bijvoorbeeld Thomas Edison, die meer dan duizend pogingen heeft ondernomen voordat hij tot het uiteindelijke ontwerp van de gloeilamp kwam. Dergelijke toewijding en volharding voor één specifiek streven, maakt elke stap in het proces des te indrukwekkender.

Edison is natuurlijk een bekende naam, maar ken je ook de beroemde vrouwelijke pionier die de computerprogrammering heeft ontwikkeld of die het reddingsvlot heeft uitgevonden?

Deze getalenteerde vrouwen hebben niet alleen zichzelf op de proef gesteld om hun ambities waar te maken, ze hebben ook de wereld op de proef gesteld. Dit zijn vijf grootste uit de geschiedenis:

Maria Beasley, het reddingsvlot (1847 – 1904)


De uit Philadelphia afkomstige Maria Beasley is haar leven lang ondernemer geweest en is vooral bekend om haar uitvinding van het reddingsvlot in 1882, dat eerdere ontwerpen van hout of bamboe overtrof. Dankzij Beasley werden zeetochten vele malen veiliger — haar reddingsvlot was eenvoudiger en sneller inzetbaar en beschikte over een reling.

Dr. Grace Hopper, gebruiksvriendelijk computersoftwareprogramma (1906 – 1992)


Deze officier van de Amerikaanse marine en computerwetenschapper hield zich bezig met programmeertalen, dataverwerking, softwareontwikkeling en nog veel meer — en heeft daarmee de hedendaagse, gebruiksvriendelijke computer mogelijk gemaakt. Dankzij haar levenslange toewijding en haar werk aan de Mark-computerseries in het vermaarde Cruft Laboratory van de Harvard-universiteit, kreeg dr. Hopper de bijnaam “Amazing Grace” en ontving ze 40 eredoctoraten van universiteiten van overal ter wereld.

Hedy Lamarr, draadloze technologie (1913 - 2000)


Iedere keer wanneer je verbinding maakt met wifi, gebruik je technologie die mogelijk is gemaakt door deze Hollywood-actrice/uitvinder en haar componerende vertrouweling, George Antheil. In 1942 ontwikkelden en patenteerden zij een geheim communicatiesysteem, dat een technologische voorloper was van veel draadloze technologieën die we vandaag de dag nog steeds gebruiken, zoals Bluetooth en GPS.

Stephanie Kwolek, kevlar (1923 – 2014)


In 1965 vond deze sterker-dan-staal scheikundige kevlar uit, een materiaal dat vijf keer sterker is dan staal en in kogelvrije vesten wordt gebruikt. De uitvinding van deze lichtgewichtvezel heeft niet alleen duizenden levens gered, maar wordt ook gebruikt in talloze alledaagse voorwerpen, van helmen en wandelschoenen tot telefoons en vliegtuigen. Kevlar is niet de enige uitvinding die Kwolek heeft gedaan, ze heeft ook nog eens 15 andere Amerikaanse patenten op haar naam staan.

Dr. Shirley Jackson, telecommunicatietechnologie (1946 - )


Haar revolutionair wetenschappelijk onderzoek op het gebied van telecommunicatietechnologie en natuurkunde vormde de basis voor uitvindingen, zoals glasvezelkabel, de draagbare fax, de druktoetstelefoon en nog veel meer. Deze theoretisch natuurkundige was tevens de eerste zwarte vrouw die een PhD haalde aan MIT.

En nog vele, vele anderen...


Er zijn door de geschiedenis heen talloze andere getalenteerde, inspirerende vrouwen geweest die in hun vakgebied hebben geschitterd en hun ambities hebben waargemaakt. Wat kun jij van deze vrouwen leren? Wat je doelen ook zijn, met toewijding en inzet kan ook jij ze bereiken.